Aktivering

Aktivering Burinredning Burstorlek  Cites Omplacering Parakit-Papegoja? Skötsel Utfodring
               

Papegojor vill ha något att göra.

I det vilda är det att söka föda som upptar mycket av deras tid.
I fångenskap serveras maten oftast i skålar lätt åtkomligt, gojan behöver varken tänka eller engagera sig för att kunna äta. Klart att de får långtråkigt, detta måste kompenseras så gott vi kan.
En papegoja behöver aktiveras för att må må bra. Det kräver att du har ett antal timmar varje dag att ägna åt din fågel.
Har du endast en fågel är det du som är gojans enda lekkamrat. Har du flera och de trivs tillsammans, ägnar de sig en hel del sig åt varandra, då behövs ditt sällskap inte riktigt lika mycket.
För att få och bevara en bra kontakt med dina fåglar så är ditt engagemang viktigt. Under förutsättning att du har sk. sällskapsgojor och inte rena voljärfåglar. Voljärfåglar lever minst i par, oftast i flock och är inte i så stort behov av ditt sällskap. Många är heller inte speciellt tama.
Här utgår jag från att det är sällskapsgoja/or du har eller vill ha.
Har du flera gojor är det för den skull inte säkert att de roar varandra - ägnar sig åt varandra. I många fall accepterar de varandra men har inget utbyte av varandra när det gäller att aktivera sig. Två gojor som sitter o glor på varsitt håll är lika trist för båda som om de vore ensamma.
Blir det så har du två papegojor du ska aktivera var för sig, om de inte kan eller vill samarbeta med något.

Amasonpapegoja i klätterträd

Utanför buren är det bra att ha tex någon form av klätterträd.
I det kan du hänga
upp div. leksaker. Som tex. tomma toa/hushållsrullar, kartongbitar, gunga, tjocka rep, olika grova o tjocka träklossar att få knapra på (köp billigt virke o såga till olika grejer själv, rent virke ej impregnerat) mm. mm.
Alltså sådant som din fågel kan och vill roa sig med.

Du kan även hänga upp gungor, tjocka rep i taket eller i ett hörn av det rum de får vara i. Papegojor vill oftast vara med där man är själv så det är bra att ha
något för fågeln var du än är.
Gojor är nyfikna, tycker om färgglada saker, plockar med o undersöker gärna både det de får och inte får.
Byt gärna leksakerna då och då. Du behöver inte ständigt köpa nytt för att ge omväxling. Du kan ha ett lager med olika saker så har du endast några framma åt gången. Byt ut några en gång i veckan eller så.

Aror Blå-gula som leker


Så kan du lära din goja olika trix, med positiv förstärkning = belöning vid minsta framsteg, nonchalans vid "fel".
Med positiv förstärkning kan du lära din fågel "hur mycket som helst".
Det det handlar om är att belöna även vid små framsteg, till en början enbart vid antydan till framsteg. Man bannar aldrig ett fel sån´t ser du helt enkelt inte.
Djur gör bara det de tjänar på, på så sätt blir det mkt. intressant för din fågel att prova sig fram för att se vad du egentligen vill att den ska göra.
Vartefter ökar du kraven, men försvåra inte förräns den klarar första steget.
Det du vill att din fågel ska lära sig kan du lära in stegvis. Läs gärna om klickerträning, har du hund känner du kanske igen det.
Det är en träningsform som passar på i stort sett vilket djur som helst. Klickerträning är inte speciellt konstruerad för hundar, långt därifrån användingen på hund kom senare. Delfintränare tex. har använt sig av metoden långt innan hundägare visste vad en klicker var för något. Delfintränare använder ofta visselpippa istället för klicker.
Men låna gärna böcker påbiblioteket, finns massor, sök på/fråga efter "klickerträning" eller "klickerträning för hund". Börja med nybörjarböcker o börja träna din goja, det är kul, jag lovar. Däremot törs jag inte lova att jag kommer att göra en sida här om klickerträning. Men kanske om tid o lust infinner sig samtidigt.

En annan kul grej är att nyttja gojans egna rörelser och lustigheter dom kan ha för sig. Våran Gultofskakadua står ibland och trampar på samma ställe, ganska så fort. Tänkte då att jag kunde göra nå´t utav det. Hon gör det oftast när hon är ivrig.
När vi tränat att flytta träklossar på hennes leksak, så ska hon ha godis när hon har flyttat ett antal. När jag var för långsam att ge godiset blev hon ivrig och började att trampa (steppar liksom). Då fick hon beröm och två godisar. Gultofsad Kakadua leker. Bimbo
Nästa gång hon skulle ha godis var jag långsam med avsikt, efter en stund började hon att trampa och fick genast sin godis. Så höll vi på så några ggr. till.
Det tog inte många ggr förräns hon  först flyttade på sina klossar, därefter "steppade" hon. 

Med våran Amasonhane blev det så att han en gång råkade slå en volt när han satt på sitt rep. Han fick omgående applåder (han älskar högljudd uppmärksamhet) samtidigt som jag sa "Ååååå vad duktig du är", så en jordnöt. Han kopplade detta ganska så omgående.
Numera måste jag ibland stå och vänta tills han har slutat att slå volter, han nöjer sig inte med att enbart "snurra på repet" en gång.
Det har också blivit ett sätt att tigga på, oftast får han inget då, men det händer, det gör det faktiskt.

Du måste själv prova dig fram till vad din fågel tycker är kul, de kan roas med mycket och det är långt ifrån enbart fågelleksaker som går att använda.
Vår Kakaduahane (Alba) älskar att kasta boll. Han har olika storlekar av "tennisbollar" som piper (finns för hund i djuraffären), sedan har han innebandyboll att kasta med. Men han kan ibland även ta ett tomt jordnötsskal och kasta omkring med.
Ännu hellre kastar han med tomma små rostfria matskålar.
Våran Gultofskakadua leker bla. med barnleksaker, sådana kan man hitta på loppisar/köp o sälj-sidor och så´klart nya. Om du köper beg. så tvätta av i varmt vatten först, såpa är ok att använda som rengöringsmedel, skölj noga.

 

Även i buren ska det finnas sysselsättning för gojan. Div. leksaker som tex. gunga, träklossar ( kan vara uppträdda på ett rep), pappersrullar osv. ska din papegoja vara ensam en stund i buren och du inte vara hemma. Lägg godis (nötter tex.) i en liten kartong, ställ in i buren eller sätt fast den på lämpligt sätt. Du kan använda dig av tomma mjölkpaket, andra mindre kartonger, pappersrullar eller lägg papper o knöla ihop. Allt för att din fågel ska få leta efter godiset. Det ger sysselsättning, din fågel måste tänka lite vilket är lite tröttande.
När din goja har fått lite grepp om det där att söka efter godis. Då kan du även göra sk. fodergömmor, gojan ska helt enkelt leta efter sin mat. Det gör de i naturen så det är naturligt för dom att få göra så. Bra sysselsättning och de ev. ensamma timmarna blir mindre tråkiga o frustrerande.
Samma i buren som utanför, byt sakerna ibland. Häng inte in för mycket grejer i buren. Jättebra med stor bur, men till vilken nytta om buren är fullsmockad med div. saker.

Albakakadua

En ensam goja instängd i sin bur hela dagarna o kvällarna blir en ledsen papegoja.De är inga prydnadssaker eller häftiga prylar.De är ett djur, faktiskt ett vilt djur som du vill ha för att det roar och intresserar dig.
Se då till att vara roande och intressant för din papegoja alltid, varje dag i många, många år!

 

En liten ledtråd så här i slutet av denna sida:
När du köpt/tagit hand om en papegoja Ägna inte mera tid åt den varje dag än du kan uppfylla varje dag hela gojans liv!
Att först ägna sig i massor åt fågeln, kanske hela dagarna för att gojan kom till dig när du var ledig en tid. För att sedan stänga in den i buren när vardagen kommer o du ska till jobbet/skolan eller vad det nu kan vara, det är grymt!
Din fågel förstår inte att du inte har tid, hur mkt. du än står vid buren o talar om att "nu måste jag gå till jobbet förstår du".
Utan den kan uppleva dig som en svikare och div. problem kan nu komma som "ett brev på posten".
Är det meningen att din fågel ska vara själv vissa timmar/dag, då ska du vänja den vid det även när allt är nytt och spännande och du inte vill slita dig en sekund från den vackra fågeln du skaffat dig.

 Djurskyddslagen säger följande:

"Allmänna råd till 6 kap. 8 §
En för sysselsättning berikad miljö bör innehålla material och anordningar att klättra, gunga och hoppa på, material eller föremål att gnaga på och plocka sönder eller foderanordningar som stimulerar födosöksbeteende". /Slut citat.
Källa Jordbruksverket.

 

Aktivering Burinredning Burstorlek  Cites Omplacering Parakit-Papegoja? Skötsel  Utfodring
               

Välkommen

Gillar du sidan, ge gärna
ett "gilla" klick. Tack :)

Facebook

Länkar:

 
Omplacering av

fågel-papegoja

Senaste uppdat.
2018-07-21

Minnessida

2013-04-16:
Nytt fotogalleri
Blåpannad Dvärgara

Senaste Nytt:

Det har kläckts ankungar. 6 st har de ruvat fram själva, lycka!

Alltid något på G egentligen.
Finns alltid något att förändra/förbättra när man har djur.
För övrigt är det senaste att vi har sk. § 16 tillstånd.
Ett tillstånd man måste ha om man har många hundar.
Efter kontroll o godkännande av Länsstyrelsen, damp alltså vårt tillstånd ner i brevlådan.
Det tackar vi för laughing